Kastamonu ve çevresinin tamamen Türk hâkimiyetine girmesi Çobanoğulları Beyliğinin (1211-1322) kurucusu ve Selçuklu Uç Beylerbeyi Hüsameddin Çoban Bey tarafından gerçekleştirilir. Bir yüzyıl kadar Çobanoğlu hâkimiyetinde kalan bölge sonrasında Candaroğlu (1292-1461) ve Osmanlı egemenliğine geçer. Beylikler dönemi Taşköprü’nün eğitimle ve yetiştirdiği ilim insanlarıyla ön plana çıktığı bir dönemdir.
Hüsameddin Çoban Bey’in torunu Muzaffereddin Yavlak Arslan Taşköprü’ye özel bir ihtimam gösterip önemli imar faaliyetlerinde bulunur. Kasaba merkezinde kendi adına yaptırdığı ve döneminin önemli eğitim kurumlarından olan Muzaffereddin Gazi Medresesi ve camii, çeşme, iki hamam, Tokaş köyünde bir zaviye ve bunlara tahsis ettiği vakıflar en güzel örneklerdir. 1280’lerde yaptırıldığı düşünülen Muzaffereddin Gazi Medresesi Candaroğlu I. Süleyman Paşa tarafından 1329’da onarımdan geçer ve önemini arttırarak devamlılığını sağlar. Öyle ki Osmanlı ulemasının içinde önemli bir yeri olan Taşköprülüzâdeler’in ilk ferdi olan Mevlânâ Hayreddin Halil b. Kasım, Candaroğlu İsmail Bey tarafından bu medreseye müderris tayin edilip çok uzun yıllar bu görevini sürdürür ve aile bundan sonra Taşköprülüler olarak anılır. Ne yazık ki Taşköprü’nün 1890 ve 1927’de geçirdiği yangınlar nedeniyle pek çok eser gibi medrese ve cami de günümüze ulaşamaz.
Kent merkezinde yangınlardan günümüze ulaşan en eski yapı, beylikler döneminden kalan Şeyh Hüsameddin Tekke Camii’dir. 13.yy’da Muzaffereddin Yavlak Arslan döneminde Seyyid Hüsameddin tarafından yaptırılır. Bunun dışında 19.yy’da Kara Mustafa Paşa tarafından yaptırılan Taş Camii ve Tabakhane Camii de görülmeye değerdir. 13.-15. yy’larda Taşköprü’nün kırsal kesimlerinde de cami, medrese, tekke ve hamam gibi diğer büyük binaların yapıldığı ve köylerin bu yapıların etrafında kurulduğu görülür. Tutaş (Abdal Hasan) köyündeki 700 yıllık cami, medrese, aşevi ve hamam, Candaroğulları döneminde İdris oğlu Kasım Bey tarafından yaptırılan Çaycevher köyü camisinden başka Ornapa el-Candarî tarafından yaptırılan Kornapa köyü camisi ve Bey köyde İsfendiyar Bey (1392-1439) zamanında yaptırılan Efendi Bey Camisi bu duruma örnek teşkil eder.
KAYNAK: http://taskopru.bel.tr/v1/taskoprunun-tarihi/