09.10.2020

"TEMEL AİLE BİLİNCİ EĞİTİMİ” PROJESİ UYGULAMA ESASLARI

Diyanet İşleri Başkanlığı ailenin kurulması, korunması ve güçlendirilmesi hususunda toplumumuza dinî ve ahlaki bilgi ekseninde rehberlik yapmaktadır. Aileyi tehdit eden riskler ve yeni sorun alanları karşısında ailenin manevi destekle güçlendirilmesine yönelik çalışmalar planlamaktadır. Bu çerçevede cami cemaatine Kur’an ve sünnet ışığında aileyle ilgili temel ahlaki ilkelerin kazandırılması, aile içi iletişimin önemi ve bu iletişimin güçlendirilmesine yönelik farkındalığın artırılması amacıyla Başkanlığımız yayınlarından “Ailem” kitap setine ‘Ailede İffet ve Mahremiyet’ modülü de eklenerek 12 konu başlığında Din Hizmetleri Genel Müdürlüğümüz tarafından “Temel Aile Bilinci Eğitimi” Projesinin uygulanması planlanmaktadır.

Temel Aile Bilinci Eğitimi Konu Başlıkları

1. Ailem ve Ben
2. Ailemde Bir Çocuk Var
3. Ailemde Bir Genç Var
4. Ailemde Bir Yaşlı Var
5. Ailemde Bir Engelli Var
6. Akrabalarım Var
7. Ailemin İletişim Dili
8. Ailede İffet ve Mahremiyet
9. Teknolojiyi Bilinçli Kullanıyorum
10. Ailemi Bağımlılıktan Koruyorum
11. Ailemde Merhamet İstiyorum
12. Ailem Dağılmasın

81 ilde uygulanacak olan “Temel Aile Bilinci Eğitimi” Projesi İl Müftülüklerince koordine edilerek eğitimlerin planlanması ve uygulanması aşamasında aşağıdaki esaslara riayet edilecektir:

1. Projenin uygulanmasına yönelik planlamalar ve takibi, din hizmetlerinden (Aile ve Dini Rehberlik Büro/Merkezlerinden) sorumlu il müftü yardımcısı başkanlığında aile ve dini rehberlik koordinatörleri tarafından yapılacaktır. Gerekli tüm yazışmalar, ilgili müftü yardımcısının belirleyeceği din hizmetlerinde görevli bir VHKİ/Memur tarafından yapılacaktır.

2. Eğitimler 15 Ekim 2020 - 15 Aralık 2020 tarihleri arasında cami cemaatine yönelik gerçekleştirilecektir.
3. Eğitimlerin, Müftülükler tarafından gerekli duyuru ve tanıtımları yapılarak Covid-19 salgınıyla mücadele kapsamında alınan tedbirlere riayet edilerek gerçekleştirilmesi sağlanacaktır.

4. Din görevlisi, kendi görev yaptığı camide ek-2’teki ders programı çerçevesinde haftada 2 ders olmak üzere altı (6) hafta boyunca “Temel Aile Bilinci Eğitimi” sunumlarını kendi cami cemaatine yönelik yapacaktır.

5. Eğitimler cemaatin yoğun olduğu zaman dilimi belirlenerek namaz öncesi ya da sonrasında 40 dakikalık dersler halinde uygulanacaktır.

6. Başkanlığımızca hazırlanan sunumlar daha önce illere e-posta yoluyla gönderilmiş olup, eğitimlerde bu sunumların haricinde başka materyal kullanılmayacaktır.

7. Projeye esas olan ‘Ailem’ kitap setinin tanıtımı yapılarak geniş kitlelere ulaşması sağlanacaktır.
8. Eğitimler için bilgisayar, projeksiyon cihazı, ses sistemi vb. gerekli teknik donanım müftülükler tarafından sağlanacaktır.

9. Projenin uygulanması esnasında destek almak için Aile ve Dini Rehberlik Daire Başkanlığımız personeli Meryem DALĞIÇ (0312 295 65 92) ile, kendisine ulaşılamaması durumunda Mergübe OĞUZ (0312 295 73 50) ile irtibata geçilecektir.

10. Eğitimleri yapan personelin adı, soyadı, unvanı, görev yeri vb. bilgileri, il müftülüklerinin din hizmetleri şube müdürlüğünce tespit edilip arşivlenecektir.

11. Projenin tamamlandıktan sonra ek-3’te bulunan rapor doldurularak 30 Aralık 2020 tarihine kadar elektronik ortamda aile@diyanet.gov.tr adresine gönderilecektir.