20.07.2016

İLÇE'NİN TARİHÇESİ

Devrekani isminin İsfendiyaroğulları zamanında bu yörenin geçici olarak konaklama amacı ile HAN olarak kullanılmasından ve “DEVLETHANI” olarak isimlendirilmesinden ortaya çıktığı rivayet olunmaktadır. Devlethanı zaman içinde halk dilinde “DEVREKANİ” ye dönüşmüştür. Ulu Önder Atatürk Şapka İnkılabı dolayısıyla 1925 yılında Kastamonu ve çevresini ziyareti sırasında 28 Ağustos 1925 tarihinde İlçemize gelerek Müftüoğlu Mehmet Beyin çiftliğinde misafir kalmış ve İlçemizi onurlandırmıştır. Bu nedenle her yıl 28 Ağustos günü Atatürk’ün Devrekani’ye Gelişi, Kültür ve Sanat Haftası olarak törenlerle kutlanmaktadır. Devrekani 1944 yılında kabul edilen Yasa ile İlçe olmuştur.
 
Çok eski bir yerleşim olan İlçemiz, sinesinde barındırdığı tarihi ve kültürel eserlerle müstesna bir yere sahiptir.
Devrekani’de bulunan tarihi / arkeolojik unsurlar şunlardır; Merkez ve Çayırcık Camileri, Çayırcık Mahallesindeki Roma dönemine ait aslan heykeli, Sazyaka Mahallesinde (Karaköy) Fatıma Hatun Türbesi, Bozkoca, Kurtşeyh ve Hacı Veli Merdani Türbeleri, Kınık Köyündeki Antik Hitit Şehri.
Prof. Dr. Aykut Çınaroğlu başkanlığında 1994 yılında Kınık’ta Başlatılan ve aralıklarla devam eden kazılarda çok sayıda paha biçilmez tarihi eser gün ışığına çıkarıldı. 
Kazılarla Hitit Tarihi’ne ait bugüne kadar bilinmeyen birçok bilgi ve esere ulaşılırken, yer altı ve yerüstü olmak üzere iki de şehir bulundu.