25.08.2016

BOZKURT MÜFTÜLÜĞÜ

Kurumumuz, merkezî bir konumu bulunan Merkez Dumlupınar Caddesi üzerinde bulunmaktadır.

TARİHÇE:

Binanın temeli 1986’larda Müftü Osman BARIŞ döneminde atılmış, uzun yıllar inşaatı devam etmiş, 1994’lerde Müftü Metin Ali ODUNCU döneminde onun ve personelin fedakârane gayretleriyle kaba inşaatı bitirilmiş, nihayet 1999’larda Müftü Abdurrahman ÖZÇELİK döneminde de çalışmalar devam etmiş ve 2000’li yıllarda Müftü Ahmet YAVUZ döneminde bina tamamlanıp hizmete açılmıştır. 2005’de görevi devralan İlyas YILMAZTÜRK ise kurumun, Hükümet Binasından bu binaya taşınmasını sağlamış ve binanın daha kullanışlı hale gelmesi ve güzel bir görünüm kazanması için gayret göstermiştir.

BİNA, ARAÇ VE PERSONEL DURUMU:

Kurumumuz, mülkiyeti Türkiye Diyanet Vakfına ait dört katlı olan bu binanın zemin katında, bir makam odası bir kalem, bir toplantı salonu ve bir çay ocağı olarak hizmet vermektedir. Müftülüğümüzün hemen karşısında bulunan ve mülkiyeti Hazineye ait Merkez Kur’an Kursu binamızın alt katında ise bir vaiz odası ile arşiv, üstünde Kur’an kursu, onun üstünde de misafirhane mevcuttur. Müftülük dairesinin olduğu Vakfa ait binada ayrıca her biri 90’ar m2 alana sahip 7 adet lojman bulunmaktadır. Lojmanlarda kalorifer yoktur. Bu lojmanlarda personel ve sivil kiracılar oturmaktadır.

2011 Yılı sonunda 2011 model, Renault Fluence 1.6 Dynamique tipi yeni bir araç satın alınıp TDV Genel Merkezi demirbaşına kaydı yapılmış ve halen müftülük hizmetlerinde kullanılmaktadır. Şoför kadrosu vardır ve aktif durumdadır.

Dairedeki personelimiz bir müftü, bir vaiz, iki VHKİ, bir hizmetli ve bir şoförden ibarettir.

CAMİ SAYISI VE KADRO DURUMLARI:

İlçemizin köy sayısı 32 ise de, cami sayısı 82’dir. Bunun nedeni, Karadeniz Bölgesinin dağlık coğrafyasından kaynaklanan tipik dağınıklığıdır. İlçe merkezi diyebileceğimiz meskûn alan içindeki cami sayısı 6’dır. Bunların üçünde çift görevli, üçünde de tek görevli vardır. Genel personel sayımız 65 ile 75 arasında seyretmektedir. Çoğunlukla cami kadrolarımız, başka illerden gelen aday personelle açıktan atamalarla dolmakta, ancak bunlar da asgari görev süresini tamamladıklarında ayrılmaktadırlar.

KUR’AN KURSLARI:

İlçemizde ikisi yatılı, biri gündüzlü, toplam üç adet Kur’an kursu bulunmaktadır.

1. Merkez Kur’an Kursu: Müftülük binasının karşısında Hazine mülkiyetindeki üç katlı binada hizmet vermektedir. İki kadrolu bayan Kur’an kursu öğreticisi nezaretinde iki sınıf bayan kursiyere eğitim sunmaktadır.

2. Süleymaniye Kız Kur’an Kursu: Yılmaz Mahallesi Ezine Caddesinde, Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneğine ait dört katlı binada, yatılı olarak, 2005 yılından bu yana, bayanlara yönelik hizmet vermektedir. Bina üç yıllığına Diyanet İşleri Başkanlığına tahsis edilmiş olup bu süre dolduğunda tahsis yenilenmektedir. Demirbaş eşyaları ve öğrencilerin tüm ihtiyaçları adı geçen Dernek tarafından karşılanmaktadır. 48 Yatılı öğrenci kapasitelidir. Kursumuzda, bir adet bayan Kur’an kursu öğreticisi görev yapmaktadır.

3. Süleymaniye Erkek Kur’an Kursu: Yılmaz Mahallesi Ezine Caddesinde, aynı Derneğe ait dört katlı binada, yatılı olarak 2003 yılından bu yana, erkeklere yönelik hizmet vermektedir. Bina üç yıllığına Diyanet İşleri Başkanlığına tahsis edilmiş olup bu süre dolduğunda tahsis yenilenmektedir. Demirbaş eşyaları ve öğrencilerin tüm ihtiyaçları adı geçen Dernek tarafından karşılanmaktadır. 60 Yatılı öğrenci kapasitesine sahiptir. Kurstaki eğitim, bir kadrolu, bir de geçici görevli ile yürütülmektedir.

Her iki yatılı kursta da kadrolu öğreticilerimiz dışında ayrıca Kaymakamlık Makamınca görevlendirilmesi onaylanan ve ücretleri ilgili Dernek tarafından karşılanan nöbetçi öğreticiler (Belleticiler), aşçı ve gece bekçisi bulunmaktadır.