18.07.2016

İlçemiz

DİNİ KÜLTÜREL ve SOSYAL YAPI...
İnanç Açısından: İlçemizde farklı dinlere ve Hanefi mezhebi dışında diğer mezheplere mensup hiç kimse yoktur. Halkın tamamı Müslümandır. İman esasları noktasında herhangi bir tereddüt yoktur. 
2013 yılının Mart ayından itibaren kadın cemaatin cuma namazına başlaması konusunda çalışma yapılmış ve merkez Akşemsettin Camiinde Cuma namazlarına bayanlarda katılmaktadır. İlçe Müftülüğümüz tarafından, konuyla alakalı biri kadınlara diğeri genel olmak iki konferans verilmiştir. 
 
İLÇENİN KISA TARİHÇESİ...
       
Kurtuluş savaşının kazanılmasından sonra ulu önder Atatürk Kastamonu’yu ziyaret ederek Şapka inkilabını gerçekleştirmiş ve 25 Ağustos 1925 günü Küre’yi de ziyaret etmiştir.Bu ziyaret esnasında kendisinden halen nahiye olan Küre’nin ilçe olması talebinde bulunan Küre lilere konuyu inceleyeceği sözünü vermiş ve İlçemiz 1926 yılına kadar İnebolu İlçesine bağlı nahiye iken, 26 Haziran 1926 gün ve 404 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 872 nolu "Teşkilatı Mülkiye Kanunu" ile İlçe olmuştur.
 
İDARİ DURUM...
İl Merkezine uzaklığı 62 km.dir. İlçeye bağlı 34 köy bulunmaktadır.
 
EKONOMİK DURUM...
Küre arazisi engebeli olması nedeniyle tarım ve hayvancılık yok denecek kadar azdır. Halkın büyük bir kesimi Etibakır A.Ş. işletmesinde  çalışmaktadır. Köylerde nüfus büyük oranda azalmıştır. Genç nüfus büyük illere (İstanbul-Tekirdağ-Ankara-Bursa) göçmüştür. Köylerde yaşlı nüfus yaşamaktadır. Bu nüfus da kış döneminde (Kasım-Nisan)   büyük oranda çocukların yanına gitmektedir. Bundan dolayı da bazı camilerde Cuma namazı kılınamamaktadır. Yaz mevsiminde (Mayıs-Ekim) ise nüfus biraz artmaktadır. 
TARİHİ YERLER...
     
1455 tarihli Merkez Akşemsettin Camii, İsmail Ağa Hamamı. Fırıncık Türbesi, Merhem Türbesi, Battallar Türbesi, Doğanlar Kalesi, İstiklal Yolu, İkiçay Türbesi.
 
İKLİM ve BİTKİ ÖRTÜSÜ...
       
Bölgede Karasal İklim Görülmektedir. Hissedilen en yüksek sıcaklık 30 derece en düşük sıcaklık -15 derece'dir.