25.07.2016

AZDAVAY İLÇE TANITIMI VE TARİHÇESİ

Kastamonu iline bağlı Azdavay ilçesinin Merkez,Karşıyaka,Bahçelievler ve Yenimahalle olmak üzere 4 mahallesi ve 49 Köyü vardır.Köylerinde asırlardır günlük yaşamda bayanlar tarafından giyilen yöresel giysiler folklor ekiplerince de giyilmektedir.

Kastamonu iline bağlı Azdavay ilçesinin Merkez,Karşıyaka,Bahçelievler ve Yenimahalle olmak üzere 4 mahallesi ve 49 Köyü vardır.Köylerinde asırlardır günlük yaşamda bayanlar tarafından giyilen yöresel giysiler folklor ekiplerince de giyilmektedir. Harika doğal yapısı,ilçe merkezindeki Cumhuriyet Caddesi isimli ana caddesi boyunca caddenin iki tarafını süsleyen ıhlamur ağaçları,temiz hava ve bol çiçek çeşitliliğinden dolayı her derde deva balı,Bozulmamış yöreye özgü köy evleri,keşfedilmeyi bekleyen mağaraları,Aşıklar Köprüsü,Çatak Kanyonu,Medil Mağarası,Akçasu,Saray Şelalesi,Anıt Ağaç ve 132 memeli türünün 40 ının ve 129 kuş türünün barındığı dünyanın 13. Pan parksı olan Küre Dağları Milli Parkı gibi turistik mekanları ve mesire alanları ile kendine özgü yapısı olan bir ilçedir.
Azdavay’ın Köylerinde halen günlük yaşamda bayanlar tarafından giyilen yöresel giysiler Avrupa çapında tanınmıştır.Çeşitli folklor ekipleri tarafından folklorik kıyafet olarak kullanılmaktadır.Bu kıyafetin önlük ve kuşak kısmı ev tezgâhlarında dokunmaktadır. Tekke ve bağlık kısmı ise elle işlenmektedir.

Azdavay Ilıca Şelalesi,Valla Kanyonu,Horma Kanyonu,Ilgarini Mağarası gibi turistik mekanların bulunduğu Pınarbaşı İlçesine 25 KM uzaklıkta olup özel araçla yarım saatden kısa bir sürede ulaşım sağlanabilmektedir.
İlçede istihdam yaratacak sanayi yatırımı olmadığından göç veren yöreler sıralamasında en başlardadır.İlçe merkezi ve köylerimiz emekli memleketi haline gelmiştir. Yeraltı zenginlikleri yönünden ilçemizde taşkömürü yatakları bulunmaktadır. 1950 li yıllarda Bakırcı Köyü yakınlarında Zonguldak kömür işletmeleri tarafından çalıştırılan ocak bir süre sonra kapatılmıştır.Yine ilçenin Maksut köyünde T.T.K. tarafından 1970 li yıllarda açılan maden ocağı yaklaşık 20 yıl çalıştırıldıktan sonra 1990 yılında kapatılmıştır.Sonraki yıllarda bu yörelerdeki açık ve kapalı maden alanlarında özel sektörce ara ara çalışmalar olduysa da da istihdam ve ilçeye katkı olarak 1970-1990 yılları arasındaki performansa yaklaşamamıştır.
Azdavay ilçesinin gelir kaynağı genelde tarım ve hayvancılık olsa da,köylerde yaşanan göç nedeniyle vatandaşların yaş ortalaması yükseldiğinden tarım  veya hayvancılık yapan nüfus azalmış dır.Bazı köylerimizdeki vatandaşlar kurdukları kooperatifler aracılığı ile orman işlerinde çalışarak geçimini sağlamaktadır.İlçede özel sektör tarafından çalıştırılmakta olan mermer ocakları işci istihdamı sağlamaktadır.
Azdavay Batı Karadeniz bölgesinde,Küre dağları içinde Kastamonu iline bağlı bir ilçedir.Kuzeyinde Şenpazar ile Doğanyurt ilçeleri, güneyinde Daday ilçesi, batısında Pınarbaşı ilçesi, doğusun ise Küre ve Ağlı ilçeleri ile çevrilidir. Rakımı  830 metredir. Akarsularından Devrekani çayı, Devrekani ilçesinden çıkarak Cide ilçesinde denize ulaşır. Valay çayı, Gümürtler çayı belli başlı akarsularıdır.

Azdavay´ın tarihi hakkında arkeolojik kazılara göre M.Ö.8´nci yüzyılda Paflogonyalılara kadar uzanmaktadır. Çeşitli tarihlerde Gasgaslar, Etiler, Dorlar, Kimerler, Lidyalilar, İranlilar, Kapadokyalılar, Helenler, Pantuslar, Galadyalılar, Bitonyalılar, Romalılar, Bizanslılar egemen olmuştur. Candaroğulları zamanında Kastamonu sancağına bağlı 36 kadılıktan biri olarak idare edilmiş,1460 yılında Fatih Sultan Mehmet´in Kastamonu´yu Osmanlı topraklarına katmasıyla Azdavay´da Osmanlı ülkesine dahil edilmiştir.Azdavay Osmanlılar zamanında Daday’a bağlı kadılık olarak görülmektedir. Daday 1868 yılında Kastamonu’ya bağlı ilçe haline geldiğinde Azdavay, Daday İlçesine bağlı bir nahiye haline gelmiştir.Osmanlılardan günümüze ulaşan bir tarihi eser yoktur. 1868 yılında Daday Kastamonu’ya bağlı bir ilçe durumuna getirildiğinde 20 evde 233 kişinin yaşadığı Azdavayında Daday’a bağlı bir bucak olduğu görülmektedir. Aynı yönetim Cumhuriyetin kuruluşundan sonrada yürütülmüştür.

Azdavay İlçesi 12.02.1945 tarih ve 4869 sayılı Kanun ile ilçe statüsü kazanmış, 1 Nisan 1946 tarihinden itibaren ilçe olmuştur. Bu tarihten önce Daday İlçesine bağlı bir bucak olan Azdavay mesafe uzaklığı ve ekonomik bağlılığın az oluşu nedeni ile ilçe olmuştur.

Azdavay köylerindeki nüfus azalışından dolayı köy okullarının tamamına yakını kapanmış olup köylerde bulunan öğrenciler taşımalı sistemle ilçe merkezindeki okullara getirilmekte veya ilçemiz okullarının pansiyonlarında kalmakta dır.İlçemizde bir İlkokul (Atatürk ilkokulu), bir Orta okul (75.Yıl,C.YİBO) bir lise (Azdavay Çok Proğramlı Lisesi) ve bir İmam hatip okulu bulunmaktadır. İlçedeki maden ocağının kapandığı yıl olan 1990 yılında 3901 olan ilçe merkezi nüfusu maden ocağının kapanmasından sonra düşüşe geçmiş ve 2012 yılında 2757 ye kadar düşmüştür.